Blogi

Antti Kauppinen

Askelia osa 1. Mikä on CRM?

Kysymys, johon törmään eniten: "mikä se CRM on". Periaatteessa vastaus on yksinkertainen. Oma vastaukseni, jollen asiaa sen enempiä miettisi olisi vastaus käsien heiluttelun ja selkeästi havaittavan innostuksen saattelemana kutakuinkin: "No semmonen millä johdetaan asiakkuuksii ja myyntii ja sit sillä voi saada lisää kauppaa ja parantaa vähä kaikkee..."

Salesforce selittää asian nettisivuillaan selkeästi ja ytimekkäästi näin:

CRM on lyhenne sanoista Customer, Relationship ja Management. Suomeksi tämä tarkoittaa asiakkuuksien hallintaa, ja siten CRM-järjestelmällä tarkoitetaan asiakkuuksien hallintajärjestelmää. Kun ihmiset puhuvat CRM:stä, he yleensä viittaavat juuri järjestelmään, joka auttaa kontaktien, myynnin, sekä tuottavuuden hallinnassa.

Molempiin selityksiin yleisin vastaus lienee hyväksyvä nyökkäys ja "Ok", eli kysyjä ei tainnut juuri saada selvyyttä.

Mitä se siis oikeasti tarkoittaa?

Olenkin nyt ihan pysähtynyt miettimään mitä se CRM oikeasti on, mitä oikeasti olen puuhaillut sen parissa ja mitä haluan nyt tarjota asiakkailleni.

Jokaisella, joka on ollut jossain kontaktissa asiakkaaseen on jo CRM. Kun remonttimyyjä kirjoittaa kalenteriinsa seuraavalle toukokuulle "Risto aikoo rempata katon lomarahoista. Muista soittaa!!", ollaan ihan CRM toimintojen ytimessä. Tai kun muurari alkaa tekemään myös rappauksia, niin kenelle hänen kannattaisi soitella? Jos hän kaivelee vihkonsa esille, käy läpi kenelle on käynyt muuraamassa takan tai uunin ja sitten soittelee heille: "Moikka. Muurasin teille sen uunin viime vuonna. Onko toiminut? Kun se jäi silloin sille tiilipinnalle, niin aattelin kysäistä, josko tykkäisitte katella sitä enemmän valkoiseksi rapattuna." Nyt käytetään jo CRM -dataa uuden tuotteen markkinoinnissa.

CRM on siis se tieto mitä sinulla on asiakkaistasi ja kuinka käytät sitä liiketoiminnassasi. Tietoa voi olla vihkossa, käyntikorttiläjässä, kalenterissa, muistissasi... CRM järjestelmäksi voidaan kutsua jotain, mihin tallennat tätä tietoa jottei se katoa ja mistä löydät tiedon helposti, kun sitä tarvitset. CRM järjestelmistä enemmän sitten seuraavassa artikkelissa.


Captions used in meme picture are from movie Finding Neverland, copyrights owned by Miramax. Used in this article as "fair use".

Lisää luettavaa

No items found.